joi, 16 martie 2017

TRADIȚII DE ANUL NOU


TRADIȚII DE ANUL NOU

De ce avem nevoie de tradiţii?
După părerea mea, este foarte important să ne păstrăm datinile și obiceiurile strămoșești.
În primul rând, acestea ne reprezintă ca popor. Nimic nu ne poate defini mai bine. Călătorul, stăin va fi plăcut surprins să le descopere, deoarece România este un loc plin de mituri și legende bine păstrate de-a lungul timpului.
În al doilea rând, călătorul român sau străin se poate bucura de frumusețea costumului popular care se mai poartă încă în unele regiuni de la țară, dar și de frumoasele tradiții românești ce se țin la sărbătorile creștine sau la alte momente importante din viața lor. Aici putem aminti: tradițiile legate de naștere (ursitoarele), de botez, de nuntă și chiar de moarte. Nu putem uita nici tradițiile legate de sărbători importante: Sf. Andrei, Sf. Nicolae, Crăciun, Paște, etc..Cred că bucătăria românească este una dintre cele mai gustoase.
În concluzie, consider că fără aceste tradiții și obiceiuri nu existăm ca popor.

Sfârșitul anului 2016

Tradiția (lat. traditionem, acc. traditio = a Înmâna, a da mai departe) înseamnă transmiterea continuă a unui conținut cultural de-a lungul istoriei de la un eveniment generator sau un trecut imemorabil.Cu articolul nedefinit, o tradiție poate însemna totodată o mișcare religioasă, sau mai degrabă, o anumită practică simbolică cum ar fi tradițiile populare. Ea este un semn viguros al existentei unui popor






Umblatul cu Ursul este întâlnit doar în Moldova, de Anul Nou. Ursul este întruchipat de un flăcău purtând pe cap şi umeri blana unui animal, împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roşii. Masca este condusă de un „ursar”, însoţită de muzicanţi şi urmată, adesea, de un întreg alai de personaje (printre care se poate afla un copil în rolul „puiului de urs”). În răpăitul tobelor sau pe melodia fluierului, şi ajutată de un ciomag, masca mormăie și imită pașii legănați și sacadați ai ursului, izbind puternic pământul cu tălpile. Semnificația este purificarea și fertilizarea solului în noul an. Există ipoteza că la originea acestui obicei s-ar afla un cult traco-getic.(http://stirileprotv.ro/stiri/social/anul-nou-si-sfantul-vasile-la-romani-de-la-practici-magice-la-petreceri-de-viata-buna.html)

Din punctul meu de vedere, tradițiile sunt foarte importante, ele transmițându-se din generație în generație.În satul meu tradițiile se păstrează de pe an, pe an.
Tradițiile de Crăciun variază de la o țară la alta. Elemente comune multor popoare includ instalarea și iluminarea brazilor de Crăciun,
agățarea de coronițe de flori, șosete de Crăciun, bastoanașe din bomboane și crearea unor scene cu Nașterea Domnului care descriu nașterea lui Iisus Hristos. Colinde pot fi cântate și pot fi spuse diferite povești despre personaje reprezentative, cum ar fi Copilul IisusSfântul Nicolae, Moș Crăciun, Moș Gerilă. Tradițiile de Crăciun mai includ trimiterea unor felicitări de Crăciun, schimbul de urări de Crăciun, respectarea postului și/sau ritualurile religioase speciale, cum ar fi o masă la miezul nopții sau Vecernia în Ajunul Crăciunului, dăruirea unor cadouri, etc. Împreună cu Paștele, Crăciunul este unul dintre cele mai importante perioade din calendarul creștin și este adesea strâns legat de alte sărbători din această perioadă a anului.

plugusorul
Plugușorul
În ajunul Anului Nou, în Moldova, cete de flăcăi şi de bărbaţi de curând însuraţi pleacă cu Plugul. Străvechi obicei agrar derivat dintr-o practică primitivă, trecut printr-un rit de fertilitate,„Pluguşorul” a ajuns o urare obişnuită de recolte bogate în anul care abia începe. Pluguşorul este întotdeauna însoţit de strigături, pocnete de bici şi sunete de clopoţei, dar plugul adevărat, tras de boi, a fost înlocuit cu timpul de un plug miniatural, mai uşor de purtat, sau de buhaiul care imită mugetul boilor. La sate, „Pluguşorul” este însă extrem de complex, iar alaiurile care merg din casă în casă duc cu ele chiar un plug.

În concluzie, tradițiile sunt foarte importante în viața unei persoane, în special în viața unui copil. Fiecare copil ar trebui să fie instruit de părinți să facă parte din diferite activități, iar pe parcurs să ia parte și la tradițiile satului, să știe ce înseamnă cuvântul =tradiție=, să știe că el face parte dintr-o țară cum rar mai găsești, cu bune, cu rele este țara noastră, România.


Eu, ca viitor învățător, nu-mi doresc ca ai mei copii să se uite ca o mâță în calendar când aud de un colind.
Acest exercițiu m-a ajutat să înțeleg rolul tradițiilor în viața unui copil şi importanța lor.

joi, 9 martie 2017

Norme de netiquetă


NORME DE NETIQUETĂ

Regula 1: Verificarea ortografică şi corectarea mesajelor,  în toate comunicările scrise pe internet, deoarece erorile pot diminua credibilitatea mesajului.

Regula 2: Nu scrie totul cu Caps Lock într-un text, deoarece este ca şi cum ai ţipa la cel care te citeşte.

Regula 3: Onestitatea este o neticheta bună, deoarece comunicaţiile în reţea nu sunt valide fără ea. Fii sincer în profilurile tale şi în alte comunicări, deoarece onestitatea creează cea mai bună experientă on-line.

Regula 4: Fii tu însuţi online, pentru că nu eşti anonim şi alţi utilizatori sunt oameni reali. Nu spune şi nu fă online, lucruri pe care nu le-ai face  în realitate, pentru că nu poţi fi luat în serios,  Imaginea ta online este importantă. N-o strica prin a fi altcineva decât eşti.

Regula 5: Nu jigni şi nu răspunde la jigniri, sau orice altceva ce reprezintă o insultă personală comunicata prin intermediul internetului. Normele netichetei vor să civilizeze internetul, deoarece acesta este codul de conduită socială.

Regula 6: Nu faceţi spam şi nu urmaţi urmați link-uri de tip pop-up şi spam-ul, deoarece acestea pot duce la viruşi, spyware şi malware.

Regula 7: Fii conservator în e-mailul trimis şi liberal în e-mailul primit, deoarece calitatea este mai bună decât cantitatea.

Regula 8: Nu trimite e-mailuri noaptea târziu, deoarece aceasta poate pune  în discuţie stilul tău de viaţă.

Regula 9: Cumpăra de pe site-uri web securizate, deoarece acestea protejează informaţiile tale.

Regula 10: Fii discret în tot ceea ce faci pe internet. Aceasta include crearea de profiluri pe reţelele sociale şi postarea de comentarii.


Cyberbullying-ul
Agresiune pe site-uri web:
Agresiunea poate avea loc prin diferite metode:
Site-uri de ură: Agresorul creează un „site de ură” pentru a hărțui un individ. Acest lucru poate însemna publicarea unor poze sau videouri care arată victima în situații jenante. Sau site-uri unde se votează cine este cel mai/cea mai urât(ă) etc.

Grupuri de ură: Astfel de grupuri apar uneori pe Facebook sau pe alte rețele sociale. Grupurile au în comun faptul că urăsc un grup întreg de oameni. Chiar dacă adminstratorul sitului anulează contul, agresorul deschide alt cont pe care continuă agresiunea.

Agresiune cu ajutorul telefonului mobil
Unii elevi fac baie la școală cu costum de baie, de frică să nu fie filmați pe ascuns.
Cea mai des folosită metodă este trimiterea mesajelor cu conținut jignitor. Conținutul poate fi verbal sau imagini.
Agresiune pe bloguri

Agresorul scrie comentarii cu conținut injurios la adresa victimei.
10 REGULI DE PREVENIRE ALE CYBERBULLYING-ULUI:

·         1. Fii onest și politicos
·         2. Gândeștete bine la ceea ce scrii
·         3. Respectă persoanele de altă etnie sau rasă, și pe cei care au alt mod de viață
·         4. Respectă legea țării proprii și legea țării unde se află corespondentul
·         5. Respectă drepturile de autor, indiferent dacă este vorba de text, imagini, sunet sau software
·         6. Nu trimite materiale pornografice, cu conținut violent, rasist sau blasfemic
·         7. Respectă-i pe ceilalți utilizatori
·         8. Fii chibzuit în cheltuirea banilor online
·         9. Raportează ilegalitățile pe care le observi

·         10. Nu uita că și alți copiii folosesc forumuri

joi, 2 martie 2017

Test

Zâmbetul sa-ti fie mereu blând precum soarele primaverii. Inima sa-ti tresară mereu de bucurie la vederea primului ghiocel. Iar minunea renasterii naturii sa-ti aduca aminte ca întotdeauna mai exista o speranţa. O primăvara ca-n povesti!
Imagini pentru mesaje martie